Biblioteka-tri-pristupa

Neki od najčitanijih domaćih pisaca – od klasika do savremenika

Istraživanje o najčitanijim domaćim piscima omogućio je roman „Cvetovi agave“.

Cvetovi agave, Ana Todorović Radetić
Cvetovi agave, Ana Todorović Radetić

„Veći greh od spaljivanja knjiga je ne čitati knjige”, rekao je poznati ruski pesnik i Nobelovac Josif Brodski, dok je čuveni španski pisac Migel de Servantes tvrdio da „nema knjige a da u njoj ne može ništa dobro da se nađe”. Iako gotovo svaki naslov pre ili kasnije pronađe svog čitaoca, činjenica je da mnoga dela kako domaće, tako i svetske književnosti vremenom gube na popularnosti, dok veliki broj napisanog često i ne uspeva da osvoji širu čitalačku publiku. Ipak, ima i onih drugih – svevremenih pisaca i književnih dela kojima vreme ne može ništa, i koja se uvek iznova rado kupuju, pozajmljuju, čitaju i preporučuju.

U nastavku teksta izdvajamo neke od domaćih klasika, modernih klasika i pisaca beletristike koji su stekli i zadržali naklonost čitalačke publike od „svog vremena” pa sve do današnjih dana, i čija popularnost ne bledi uprkos decenijama koje su prošle od nastanka i prvog objavljivanja njihovih dela.

Branislav Nušić. Jedan od naših najznačajnijih komediografa – pravog imena Alkibijad Nuša, daleko poznatiji kao Branislav Nušić, iza sebe je ostavio dela u kojima je, mahom kroz prizmu humora, prikazao svakodnevicu i osobine srpskog društva svoga doba. Ovaj klasik domaće književnosti često je i rado čitan i u današnje vreme, a drame poput „Sumnjivog lica”, „Gospođe ministarke” i „Narodnog poslanika” nastavljaju da žive što u knjigama, što kroz brojna pozorišna izvođenja. Nušićevo humorističko autobigrafsko delo nazvano jednostavno „Autobiografija” i danas je na spisku za čitanje ne samo školaraca već i brojnih zrelih čitalaca koji vole i cene kvalitetnu komediju.

Ivo Andrić. Svaki učenik koji prilježno čita školsku lektiru dobro je upoznat sa Andrićevim romanom „Na Drini ćuprija” i novelom „Prokleta avlija”, a njegova dela neprolazne književne vrednosti – zbirke pripovedaka i eseja, lirika u prozi objedinjena u knjigama „Ex Ponto” i „Nemiri”, riznica misli i zapisa „Znakovi pored puta”, romani „Travnička hronika”, „Gospođica” i drugi poznati naslovi, neizostavan su deo kućne biblioteke gotovo svakog poštovaoca domaćih klasika. Nobelova nagrada za književnost dodeljena mu je 1961. godine „za epsku snagu kojom je oblikovao teme i prikazao sudbine ljudi tokom istorije svoje zemlje”.

Desanka Maksimović. Znamenita srpska pesnikinja Desanka Maksimović poeziju je takođe i prevodila, i to sa četiri strana jezika, a iza sebe je ostavila pedesetak objavljenih knjiga –kako pesničke zbirke, tako i prozna ostvarenja za decu i odrasle. Njenim jednostavnim, a duboko emotivnim stihovima čiji su česti motivi ljubav i priroda rado se okreću ljubitelji poezije i domaćih klasika, a „Vrt detinjstva”, „Nemam više vremena”, „Letopis Perunovih potomaka” samo su neke od njenih poznatih poetskih zbirki.

Milica Jakovljević Mir-Jam. Novinarka i književnica Milica Jakovljević, poznatija pod pseudonimom Mir-Jam, u svojim romanima najčešće se bavila temama ljubavi i braka, ali i načinom života i vrednostima građanske klase u međuratnom periodu. „Greh njene majke”, „Ranjeni orao”, „Samac u braku”, „Nepobedivo srce” i druga njena dela i danas su popularna među ljubiteljima ovog žanra, a kao književni stvaralac ponela je nadimak Džejn Ostin srpske književnosti. Gotovo svi njeni romani doživeli su ekranizacije mahom u vidu televizijskih serija, ali i nekoliko igranih filmova.

Meša Selimović. Poetska, refleksivna i filozofska drama o dervišu Ahmedu Nurudinu – „Derviš i smrt”, roman je koji je šezdesetih godina prošlog veka proslavio i danas veoma čitanog pisca Mehmeda Mešu Selimovića. Ovo ostvarenje koje je delimično zasnovano na autobiografskoj osnovi i inspirisano udesom piščevog rođenog brata kritika je ubrzo nakon objavljivanja proglasila izuzetnim. Romani „Tišine”, „Tvrđava” i „Ostrvo” neka su od Selimovićevih najpoznatijih dela, a deo njegovog opusa je i autobiografija pod naslovom „Sjećanja”.

Dobrica Ćosić. Trostruki kandidat za Nobelovu nagradu za književnost, Dobrica Ćosić je na literarnu scenu stupio romanom „Daleko je sunce”. Pišući o ljudskim sudbinama omeđenim istorijskim i ratnim zbivanjima, obogatio je korpus domaće književnosti značajnim delima poput „Korena” i „Deoba”, te višetomnih romana „Vreme smrti”, „Vreme zla” i „Vreme vlasti”. Popularnost televizijskih serija snimljenih po Ćosićevim delima mnoge je inspirisala da iznova pročitaju neke od njegovih romana, ali i podstakla one koji do sada nisu čitali ovog velikog pisca da se upoznaju sa njegovim opusom.

Duško Radović. Iako ga znamo kao jednog od najvoljenijih dečjih stvaralaca u domaćoj književnosti, Dušan Duško Radović pisao je i za odrasle, a njegovi stihovi, priče i aforizmi ni decenijama kasnije nisu podlegli čitalačkom zaboravu. Ljubitelji aforističke forme rado posežu za trodelnom zbirkom „Beograde, dobro jutro”, koja donosi izbor Radovićevih tekstova emitovanih sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka u istoimenoj emisiji Prvog programa Studija B. Takođe, i dalje su popularne i duhovite priče objedinjene u knjizi „Ženski razgovori”.

Borislav Pekić. Jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka – Borislav Pekić, autor je dela prevedenih na čak 18 svetskih jezika, čija čitanost ni u savremeno doba ne opada među ljubiteljima književnosti. Već prvim romanom „Vreme čuda” privukao je pažnju kako čitalaca, tako i kritike, a jedno od njegovih čuvenih ostvarenja je i sedmotomna fantazmagorična saga „Zlatno runo”. Potresan i duboko metaforičan, Pekićev roman „Besnilo” doživeo je obnovljenu popularnost upravo u poslednjih nekoliko godina obeleženih pandemijom korona virusa.

Miroslav Antić. Autor čuvene pesme „Plavi čuperak” i niza poetskih zbirki, Miroslav Mika Antić nesumnjivo je jedan od omiljenih domaćih pesnika kako među decom i mladima, tako i među odraslim čitaocima. Prvi put objavljene u drugoj polovini prošlog veka, njegove zbirke („Mit o ptici”, „Savršenstvo vatre”, „Izdajstvo lirike” i druge) i danas doživljavaju nova izdanja i lako nalaze svoj put do čitalaca. Iako je najpoznatiji po svojoj lirici, ostvario se i kao pisac dramskih dela i režirao nekoliko filmova.

Momo Kapor. Diplomirani slikar, novinar i književnik, Momo Kapor je stekao izuzetnu popularnost pišući tekstove koji su najpre objavljivani u časopisu „Bazar” pod naslovom „Beleške jedne Ane”, da bi 1972. bili objedinjeni u istoimenoj knjizi. Bili su i ostali popularni njegovi naslovi kao što su „Foliranti”, „Zoe”, „Provincijalac” i drugi, a kultni roman „Una”, intrigantna ljubavna drama o mladoj studentkinji i profesoru Babiću, i u današnje vreme čuva svoje mesto na listi najčitanijih dela domaćih pisaca.

A koji to književnici – naši savremenici nose titulu najčitanijih modernih autora

A koji to književnici – naši savremenici nose titulu najčitanijih modernih autora i koja su književna dela napisana i(li) objavljena u savremeno doba naročito tražena? Spisak autora i naslova koji se bore za svoja mesta na top-listama najprodavanijih knjiga današnjice nesumnjivo bi bio podugačak – a u nastavku teksta predstavljamo vam samo neke od popularnijih i čitanijih savremenih pisaca.

Bojan Ljubenović. Novinar, kolumnista, aforističar i pisac Bojan Ljubenović iza sebe ima više od dvadeset objavljenih naslova kako za odrasle, tako i za decu. Njegovo stvaralaštvo namenjeno odraslim čitaocima uglavnom je obojeno satiričnim tonovima, a popularne knjige „Pisma iz Srbije” i „Srbijo, Bog ti pomogo” pretočene su i u uspešne monodrame. Nakon značajnog uspeha romana „Da je bolje, ne bi valjalo“, književna publika odlično je prihvatila i zbirku satiričnih priča „Ništa nije smešno“, koja kroz preplitanje humora, gorčine i društvene kritike suočava čitaoca sa svetom u kome živimo. Čitaocima „Večernjih novosti“ Ljubenović je poznat i kao urednik rubrike TRN.

Dejan Tiago-Stanković. Srpski, ali istovremeno i portugalski pisac Dejan Tiago-Stanković domaću publiku osvojio je romanima „Estoril“, čija je radnja smeštena u istoimeno letovalište za vreme Drugog svetskog rata, i „Zamalek“, čija se neobična priča razvija iz jedne antikvarnice u dalekom Kairu. Tiago je ne samo pisac već i prevodilac sa srpskog na portugalski i obrnuto, a među njegovim najznačajnijim prevodilačkim radovima su prevodi dela Ive Andrića, Dragoslava Mihailovića i Žozea Saramaga. Kolika je popularnost njegovih knjiga pokazuje i činjenica da se roman „Estoril“ nalazi na spisku školske lektire u Portugalu.

Dejan Stojiljković. Prozni i dramski pisac, ali i filmski i strip scenarista Dejan Stojiljković autor je niza romana prevashodno istorijske tematike, nekoliko zbirki priča, od kojih je poslednja – „Neonski bluz”, ovenčana Andrićevom nagradom, i jedan je od tvoraca ilustrovane trilogije o Stefanu Nemanji. Od izuzetno uspešnog bestselera „Konstantinovo raskršće” koji je doživeo i adaptaciju u vidu stripa, pa do romana „Dukat za lađara”, njegove knjige nisu izgubile na popularnosti. Između ostalog, Stojiljković je i jedan od scenarista izuzetno gledane televizijske serije „Senke nad Balkanom”.

Đorđe Lebović. Prvi put objavljen 2005. roman „Semper idem” pisca, dramaturga i scenariste Đorđa Lebovića doživeo je još nekoliko izdanja i prethodnih godina ne odstupa sa liste najtraženijih naslova u knjižarama. Ovaj roman-hronika na kome je autor, i sam prošavši kroz ratna stradanja, radio sve do smrti, govori o detinjstvu proživljenom uoči Drugog svetskog rata i dešavanjima u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji viđenim kroz oči jednog dečaka. Objavljen je posthumno iz Lebovićeve zaostavštine, kao i zbirka priča „Anđeli neće sići sa nebesa”, koja je iz štampe izašla prošle godine.

Marko Vidojković. Od prvog romana „Ples sitnih demona” do današnjih dana pisac i kolumnista Marko Vidojković nesumnjivo je uspeo da privuče i zadrži pažnju svoje čitalačke publike. Nagrađivani roman „Kandže”, čija su tema građanski protesti 1996/97. i koji je za manje od dve godine od objavljivanja doživeo pet izdanja, dobio je priznanje „Zlatni bestseler” kao jedan od najtraženijih naslova u domaćim knjižarama. Satirični prikaz stvarnosti koja nas okružuje u dvema poslednjim Vidojkovićevim knjigama – romanu „Đubre” i zbirci priča „Kovid 19+”, takođe je naišao na odličan prijem kod čitalaca.

Milena Marković. Srpska pesnikinja, scenaristkinja i dramska spisateljica Milena Marković dospela je u žižu interesovanja čitalaca i kritike nakon što je njen naslov „Deca” dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman objavljen u 2021. godini. Ispovedna priča o porodici, detinjstvu i odrastanju, neobična po tome što je napisana kao roman u stihu i bez znakova interpunkcije, „Deca” su brzo postala jedna od traženijih knjiga domaćih pisaca u novije vreme. Popularnost ovog naslova mnoge je navela da se, ukoliko već nisu, upoznaju i sa pesničkim zbirkama ove autorke, kao što su „Pas koji je pojeo sunce”, „Pesme za žive i mrtve” i druge.

Miodrag Majić. Iako je po struci pravnik i po zanimanju sudija Apelacionog suda u Beogradu, Miodrag Majić okušao se i kao pisac i već sa svoja prva dva romana uspeo da privuče ogromnu pažnju čitalačke publike. „Deca zla” i „Ostrvo pelikana” trileri su koji se čitaju „u jednom dahu”, tim pre što kroz napetu i dramatičnu priču oslikavaju i društvenu stvarnost u kojoj se nalazimo. Mada je tek na početku književne karijere, Majićeve romane mnogi već svrstavaju među najbolja dela kriminalističkog žanra u domaćoj književnosti.

Mirjana Bobić Mojsilović. Novinarka, kolumnistkinja i književnica Mirjana Bobić Mojsilović takođe se bavi i slikanjem, a autorka je i nekoliko popularnih i često izvođenih pozorišnih komada. Kao pisac, jedna je od miljenica čitalaca koji vole ljubavne, ozbiljno-duhovite priče i drame čiji su nosioci uglavnom ženski protagonisti, i koji rado čitaju njene naslove kao što su „Azbuka mog života”, „Srce moje”, „Tvoj sam”… U novije vreme, na top-listama najprodavanijih naslova u knjižarama je i zbirka priča „Baba, nemoj ništa da me pitaš”, reizdanje njene prve objavljene knjige.

Nenad Novak Stefanović. Ljubitelji publicističkih i dela sa istorijskom tematikom često se odlučuju za knjige Nenada Novaka Stefanovića. Među njegovim najtraženijim naslovima svakako su „Vodič kroz ljubavnu istoriju Beograda” i „Beograd kroz ključaonice 100 kuća”, u kojima autor na zanimljiv način, kroz priče o značajnim beogradskim zdanjima, vodi čitaoca kroz istoriju srpske prestonice. Veliku popularnost postigao je i njegov najnoviji roman „Apis i Aleksandar”, priča o životu naslovnih junaka koji su obeležili modernu srpsku istoriju.

Vladika Grigorije. Među najčitanijim autorima današnjice našao se i jedan duhovnik, svetovnog imena Mladen Durić – episkop Srpske pravoslavne crkve, vladika Grigorije. Njegova najnovija knjiga, roman „Nebeska dvorišta”, upečatljiva i potresna priča o studentu teologije smeštena u predratni period ranih devedesetih, već od objavljivanja je u samom vrhu na top-listama najtraženijih naslova u našim knjižarama. Ništa manji uspeh postigla su i njegova prethodna dela – svojevrsna autobiografija „Gledajmo se u oči” i zbirka priča „Preko praga”.

Istraživanje o najčitanijim domaćim piscima omogućio je roman „Cvetovi agave“.

Cvetovi agave, Ana Todorović Radetić
Cvetovi agave, Ana Todorović Radetić

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

Dodaj komentar

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.