Voće

Šta znače skraćenice: UN dijeta, VMA, CRAM, InDiS?

Ako ste bar jednom tražili „prečicu“ do vitke linije i istraživali jelovnike popularnih dijeta sigurno je da ste isprobali bar nekoliko “skraćenica” koje “provereno rade”.

No da li je pametno testirati organizam i izlagati ga rigoroznim režimima ishrane, nakon kojih se kilogrami brzo vrate? Da li i u kojoj meri ozbiljno shvatamo nazive dijeta i skraćenice iza kojih se potencijalno kriju opasnosti po naše zdravlje? Istraživali smo šta znače skraćenice popularnih dijeta i koliko verno objašnjavaju planove ishrane koje predlažu.

KETO dijeta

Keto dijeta je jedan od popularnijih režima ishrane koji se uglavnom preporučuje osobama koje žele da smršaju. Keto je skraćenica od “ketogena”, odnosno ketoza i odnosi se na dijetu sa malo ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti. Zbog velikog unosa masti telo ih sagoreva kao glavni izvor energije i razlaže na „ketonska tela“ (ili „ketone“) u procesu koji se zove ketoza.

Ljudi na ketogenoj dijeti obično jedu samo 20 g do 50 g ugljenih hidrata dnevno ili manje. Primera radi, 50 g ugljenih hidrata je otprilike 2 kriške hleba i banana. Pošto ugljeni hidrati čine oko jedne desetine dnevnog unosa kilodžula u ketogenoj ishrani (kilodžul je mera koliko energije dobijamo hranom), organizam ostaje u stalnom stanju ketoze.

Prema naučnim istraživanjima, dijeta može biti adekvatna za neke ljude sa određenim zdravstvenim stanjima kao što su dijabetes melitus i poremećaji varenja. Međutim, nedovoljno je dokaza da ima dugoročne efekte u pogledu mršavljenja.

UN dijeta

Jedna od čestih zabluda u svetu mršavljenja je da je UN dijeta – dijeta Ujedinjenih nacija. Zapravo, UN je skraćenica od engleske reči UNDO koja znači “poništiti” ili bukvalno “ne raditi”. Prema tome, UN dijeta se doslovce može prevesti kao “nedijeta”, što zvuči poprilično privlačno kad želite da izgubite kilograme, zar ne?

Prema planu UN dijete, čiji je tvorac Megan Telpner, ne morate da se odričete namirnica koje volite. Naprotiv, moguće je jesti svu hranu kao i kad niste na dijeti, samo je potrebno da se namirnice “odvoje”. U teoriji, dijeta se drži 90 dana i ako se strogo pridržavate plana, ne samo da ćete izgubiti kilograme već i promeniti, odnosno ubrzati metabolizam. Rezultat je trajni gubitak kilograma, odnosno nema jo-jo efekta.

Kada se počinje, važno je znati da UN dijeta ima svaki dan posvećen određenoj vrsti namirnica. Tako je prvi dan uvek proteinski, drugi je skrobni, treći dan za ugljene hidrate, četvrti je voćni, a peti ponovo proteinski. Ključno je da se redosled dana ne menja ni u kom slučaju. Iako u meniju dijete možete pronaći meso, povrće, voće i sve one namirnice koje volite, jelovnik poput ovog često ne daje rezultate. Problem je u tome što se tokom 90 dana gladuje radi mršavljenja, te da se posle izvesnog vremena, kilogrami vrate.

Zanimljivo je što UN dijeta nije jedina na našim prostorima čiji naziv dovodi ljude u zabludu. Slično je i sa VMA dijetom, koja nosi naziv naše eminentne zdravstvene institucije, ali nije preporuka lekara sa Vojnomedicinske akademije. Mnogi veruju da je tzv. medicinsku ili bolničku dijetu preporučuju stručnjaci sa VMA, što nije tačno. U stvari, strogi jelovnik ove dijete potencijalno je nezdrav i za posledicu ima, između ostalog i čuveni jo-jo efekat.

CRAM dijeta

Da li ste čuli za CRAM dijetu?

Kao izuzetno popularan režim ishrane u svetu, a naročito u Latinskoj Americi i Italiji, ova dijeta je poznata kao jedna od onih koje daju brze rezultate. Naziv je skraćenica, odnosno akronim od četiri reči. C je kao “cereals”, tj. žitarice, R je za “rice”, odnosno pirinač, A za “apples” (prevod – jabuke), a M se odnosi na mleko (“milk”). Ovo su upravo namirnice koje ulaze u jelovnik CRAM dijete.

Zanimljivo je da prvobitno CRAM dijeta nije osmišljena zbog mršavljenja, već više kao način da se poboljša varenje, pogotovo u periodu poteškoća i tegoba poput dijareje. Zašto se kombinuju baš ove namirnice? Tajna je u zajedničkom efektu – žitarice i pirinač su bogati vlaknima pa se metabolizam ubrazava, što za posledicu ima bržu detoksikaciju tela. Jabuke su poznate po visokom sadržaju pektina, koji reguliše nivo šećera u krvi. S druge strane, mleko je dobar izvor minerala, vitamina i proteina.

Premda je korisna za brzi oporavak tela, CRAM dijeta se ne preporučuje kao dugoročan način ishrane. Zapravo, ne treba je držati duže od dva dana.

InDiS dijeta

Za razliku od mnogobrojnih dijeta koje imaju univerzalan jelovnik i isti pristup za sve, InDiS dijeta je drugačija i predlaže individualizovan plan obroka. Reč je o holističkoj metodologiji i perspektivi. Sagledava se sveobuhvatna situacija u kojoj se nalazi osoba koja želi da smrša i unapredi svoje zdravlje i život.

Da sa ovom dijetom nema “brzinskih rešenja” i restriktivnog jelovnika koji nije održiv, donekle objašnjava i sama skraćenica InDiS. Naime, ime potiče od reči “Integrativni Dijetni Sistem”. Odnosi se upravo na ideju da je svaki čovek jedinstveno biće i da nije moguće rešiti probleme sa prekomernom težinom ili bilo koju drugu zdravstvenu tegobu strogim jelovnikom. Naprotiv, namirnice koje InDiS dijeta preporučuje imaju niski glikemijski indeks, ali se plan ishrane prave prema specifičnim potrebama osobe, njenom životnom stilu i opštem zdravstvenom stanju.

Postoje dve verzije dijete, od kojih je jedna namenjena zdravim osobama sa viškom kilograma, a druga gojaznim pojedincima koji boluju od nekih hroničnih stanja sa jetrom, bubrezima, srcem ili imaju dijabetes. InDiS dijeta promoviše redovne i umerene obroke, kao i unos ugljenih hidrata samo do 15h. Hidratacija je takođe veoma važna, ali opet treba da je u skladu sa individualnim karakteristikama i potrebama osobe koja se na ovaj način hrani i želi da izgubi suvišne kilograme.

DASH dijeta

Kada se bukvalno prevede sa engleskog jezika, DASH je zapravo skraćenica za Dijetetski pristup regulisanju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Dakle, reč je prvenstveno o režimu ishrane koji treba da vam pomogne da regulišete visok krvni pritisak. No, otkad je osmišljena od strane američkih stručnjaka i u prvom redu Marle Heler, DASH dijeta je izuzetno popularna i kao strategija za mršavljenje širom sveta.

Pored snižavanja krvnog pritiska, korisna je i u pogledu regulisanja šećera u krvi i masnoće, pa stoga ne treba da iznenadi što je čak i lekari preporučuju u ove svrhe. Kako su u prvoj fazi strogo zabranjeni slatkiši, voće i svi šećeri, upravo se u prve dve nedelje intenzivno gube kilogrami i tope masne naslage. U drugoj fazi koja nastupa nakon 14 dana restrikcije su znatno manje. Postepeno treba uključiti voće, integralne žitarice i povrće. Gubitak kilograma i regulisanje težine se nastavlja, međutim, tempo mršavljenja je mnogo sporiji. Bitno je znati da postoje i dve varijante DASH dijete, odnosno da postoji blaža i stroža dijeta u pogledu unosa soli. Za zdravlje krvnih sudova i hipertenziju je naročito korisna i delotvorna restriktivna varijanta kod koje je dozvoljeno uneti samo do 1500mg soli dnevno.

Mišljenja i iskustva su razna i podeljena po pitanju mršavljenja uz pomoć dijeta. Mnogi tvrde da im je određeni rigorozni plan ishrane pomogao da se reše suvišnih kilograma. Međutim, još brojnije su tvrdnje da se nakon ultra brzog smanjenja kilaže, a pošto se sa dijetalnom hranom prestane, kilogrami još brže vraćaju. Izgleda da nijedna “skraćenica” nije pametan izbor i da nema skraćenog puta do zdravog tela i vitke linije. Ukoliko se i sami borite sa viškom kilograma i želite da budete zgodni, birajte izbalansirane i hranljive obroke, postarajte se da budete fizički aktivni i izaberite zdrave navike, ali ne kao kratkoročno rešenje, već životni stil.

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

Dodaj komentar

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.