madjarski

Prevodilac za mađarski: mađarski bez muke ili sa mukom

Piše: Zita Njari-Igić, prevodilac za  mađarski

Mađarski je jedan od najunikatnijih jezika na svetu. Ne, nije preterivanje. Naslov je takav da ukazuje na moguće probleme u učenju ovog za Srbe prilično teškog jezika. Recimo, Srbin lakše uči grčki, turski, švedski, albanski  i slične jezike, da ne govorim o engleskom, nemačkom, italijanskom, španskom ili ruskom, koji Srbi savladaju bez muke u većini slučajeva.

Mađarski je po teškoći usvajanja (osim ako se niste rodili kao Mađarica ili Mađar) u rangu sa kineskim, arapskim ili finskim.

Kineski i arapski su teški pre svega zbog pisma. Kad smo kod finskog – hm, pa… to su naši severni rođaci. Ili, možda nisu…

Dobro, pošto sam Vas demotivisala na početku, da kažemo neke stvari u vezi mađarskog, a Vi imate izbor: ili da trajno odustanete od učenja ovog jezika – izolata u Evropi ili da se upustite u avanturu da savladate mađarski, a za to će biti potrebno jako strpljenja. Inače, imam jednog prijatelja, koji je izabrao da uči baskijski, umesto mađarskog, veli lakše je.

Ono što je poseban problem u Srbiji je to da sem nekih džepnih razgovornika, i rečnika bez gramatike, nema gramatike mađarskog jezika za Srbe i na srpskom jeziku.

Prvo naučite mađarski, pa ćete onda gramatiku – kako je to jedna moja prijateljica rekla. To je posebno čudno ako se zna da u Srbiji živi bar 250 000 Mađara, koji imaju dva glavna dijalekta: pogađate bački i banatski. Banatski dijalekat je arhaičniji, ali je moj i ja ga volim.

Mađarski se govori osim u Mađarskoj, kod nas u Vojvodini i u južnoj Slovačkoj, u oblasti Erdelj u Rumuniji, u najzapadnijem delu Ukrajine, tako da ima oko 15 miliona govornika. Najbliži jezici su hanti-mansijska grupa sa Urala.

Zanimljivo je da se mnogi ne slažu koliko ima slova mađarski alfabet 40 ili 44, jer neki priznaju slova Q, W, X, Y za integralni deo alfabeta, a neki ne. Zapravo mogla bi da ima i 45, jer se zatvoreno i otvoreno e, obeležavaju isto. Od tih 40, ima čak osam digrafa: cs, dz, gy, ly, ny, sz, ty, zs, a imamo i jedan trigraf: dzs. Ostalih 31 slovo imaju često dijakritičke znake, evo recimo vokala: a, á, o, ó, u, ú,  e, é, i, í, ö, ő, ü, ű. Vokala ima 14, tojest 15.

 Padeža ima 18, ili 22 (a ima i onih koji kažu da mađarski ima 23, 24 ili 28 padeža) zavisi kako koja gramatička škola uči.

Često Mađari kažu kako nemaju padeže, već imaju nastavke, ipak evo kako izgleda padežni sistem:

 1. nominativ –––– nema nastavak, za subjekat
 2. akuzativ -t označava objekat
 3. ilativ -ba/-be into
 4. inesiv -ban/-ben in
 5. elativ -ból/-ből out of, out from
 6. sublativ -ra/-re onto
 7. superesiv (-o/-e/-ö)-n on, at
 8. delativ -ról/-ről off, from, about
 9. alativ -hoz/-hez/-höz toward
 10. adesiv -nál/-nél near, at
 11. ablativ -tól/-től (away) from
 12. dativ -nak/-nek to, for
 13. instrumental -val/-vel with
 14. translativ -vá/-vé (turning) into
 15. causal-final -ért for the purpose of
 16. esiv-formal -ként as
 17. terminativ -ig until, up to
 18. distributiv (-o/-a/-e/-ö) -nként per, each

Manje korišćeni padeži:

 1. temporal -kor at (plus time expression)
 2. distributiv-temporal (-o/-e/-ö)-nta per, every (plus time expression)
 3. socijativ (-o/-a/-e/-ö/)
  -stul/-stül (together) with
 4. lokativ -t/(-o/-e/-ö)-tt at
  dative -nak/-nek to, for
  Spominje se –
 5. genitiv, u vrlo ograničenom broju

I tako dalje – dakle, mađarski ima sigurno 18, a možda još koji padež više.

MadjarAko još niste odustali od mađarskog, evo još par stvari. Gramatiku na mađarskom, ako ne znate mađarski, teško ćete razumeti.

Imate na engleskom odličnu knjigu iz 2001. Carol Rounds je pisao u originalu: Hungarian An Essential Grammar. Na srpskom mislim da imate vrlo oskudan materijal, pa je najbolje da naučite ruski ili engleski pre toga.

Mađarski je lep jezik

Mađarski je lep jezik, melodičan.  Muzikalan je. To što ga niko ne razume, nije problem, zanimljivi smo, a u Evropi smo. Budimpešta je jedan od najlepših gradova na Dunavu. Pokušajte.

To da li su Mađari ugro-finska grupa je vrlo diskutabilno. Finac ne razume mene, ni ja njega, imamo oko 200 sličnih reči, oni imaju 14 padeža, ali mislim da, ako smo rođaci, to je dalja familija.

Šta još reći, a da ne ostanete na “osmoj strani” kako kaže Balašević.

Mađarska ima sjajnu muziku, pa je možda to put. Nema lakog učenja mađarskog bez muke. Osim ako ste baš jako uporni. Mađarski je kao većina jezika iz Azije aglutinativan. To su jezici u kojima su gramatički nastavci jako brojni, a svaki nastavak ima samo jednu funkciju.

Pozajmljenica ima: germanizmi, srbizmi, turcizmi, sve više anglicizama.

Moj savet vam je da se zaljubite u Mađaricu ili Mađara, pa da tako učite. To je najlepši način da naučite.

Da, umalo da zaboravim, najduža reč na svetu je iz mađarskog.

Evo jednog mog prevoda na mađarski, pa pokušajte da čitate http://blacksheep.rs/edvard. Ako volite izazov, naučićete mađarski. Kažu da je, ipak, baskijski teži.

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

komentara

Zaštita: *

 • Pošto je krajnje interesantan jezik i kako vidim veoma poseban, a ima i dosta zainteresovanih da ga uče…Zašto ne napišete gramatiku Mađarskog jezika na srpskom?…Nahvaliste ga, poseban je, a i vidim da se dosta Srba, sa mađarskim precima odlučuje da ga uči i podnosi zahtev za pasoš…Mislim kad je već toliko lep, pa valjda i treba da naučimo pravila da bi ga govorili ?’

 • Madjarska muzika je pentatonska (kao kod svih azijskih naroda) a Sloveni imaju muziku zasnovanu na modernim tonskim rodovima sa osmotonskom lestvicom. Cardas su Madjari preuzeli od Venda (Slovena) ukljucujuci i narodnu nosnju.

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.