Provera tačnosti

Šta znači proofreading?

proofreadingPonekad ste u prilici da pišete tekst na stranom jeziku koristeći se raznim, već postojećim tekstovima koji vam služe kao reference.

Međutim kada takav tekst napišete, ipak je neophodno da se on proveri od strane stručnjaka za jezik – i to se zove proofreading.

Proofreading podrazumeva pažljivo iščitavanje teksta od strane stručnog lica, tokom kojeg se uočavaju i ispravljaju gramatičke, stilske i slovne greške.

Osoba koja obavlja proofreading ne ispravlja greške na nivou reči ili rečenice, već prvo sagledava ceo tekst, a zatim se fokusira na pojedinačne segmente tog istog teksta. Nakon obavljenih ispravki čitav tekst se ponovo iščitava. Čak i kada ste uvereni da ste tekst dobro napisali zapamtite jednu veoma važnu činjenicu – dvostruko je teže uočiti greške u sopstvenom radu nego u radu drugih!

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

Dodaj komentar

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.