Zlatni-prag

Zlatni Prag

Sveti Avgustin Hiponskiveliki srednjevekovni hrišćanski mislilac je rekao: „Svet je kao knjiga, a dok ne otpočnete putovanje čitate samo jednu njenu stranu.“

Putovanja u drugu državu jesu jedan od neposrednih načina da izmerite svoju pravu snagu u vladanju stranog jezika. Tada nismo ni svesni koliko toga naučite dok prosto komunicirate sa izazovima nove destinacije. City Break, ili „odmor u gradu“ je sve popularniji vid putovanja, pa evo priče iz jedinog grada u Evropi kojeg nazivaju „zlatnim“.

Prag je bajkovit grad sa izrazito živopisnim ulicama. Daje Vam veliku mogućnost da se izgubite, ali nećete mariti i želećete da mu se prepustite i pustite ga da Vas njegov duh sam vodi. Ova Češka prestonica ume da šarmira na svakom koraku, nekad toliko jako da vas često vrati u neka davna vremena.

Prag bez svojih „bezbroj“ turista broji jedva 1,2 miliona stanovnika. Kao i svi megalopolisi, Prag ima svog rečnog prijatelja, reku Vltavu. Grad je imao tu sreću da nije iskusio posledice drugog svetskog rata i zato spada među najočuvanije gradove Evrope. Pod zaštitom je UNESCO-a. Njegov gotički duh uz mnogobrojne crkve, mostove i ostale znamenitosti zasigurno će vam ostati u najlepšem sećanju.

Mnogi nadimci krase ovaj grad i oslikavaju njegovu veličinu. Spomenimo neke od njih:

– „Prag, gospodarica Češke“,
– „Prag, glava imperije“, što se odnosilo na rimsko carstvo,
– „Prag, majka svih gradova“,

ili kako ga je car Rimske imperije Karlo IV nazvao „zlatni grad“. Od 19.-og veka poznat je kao „grad stotinu tornjeva“. Danas, Prag broji preko 550 kula različitih vrsta, namene i oblika.

 

Ono čime Prag pleni je arhitektura nalik motivima iz dečje bajke. U njemu možete videti razvoj i razmišljanja najslavnijih arhitekata kroz istoriju. Grad su prožimali razni stilovi od gotičkog, romaničkog, renesansnog, preko rokokoa do modernije secesije i kubizma. Iako je puno vekova i arhitektonskih stilova prošlo kroz Prag, njega krasi neverovatan sklad kao da se samo jedan arhitekta igrao kroz ceo životni vek Praga. Ova raznovrsna arhitektura nas dovodi do njenih atrakcija, a mi ćemo vas pripremiti za neke od njih.

Praški zamak ili Praški grad

Odlično mesto za početak vašeg putovanja kroz „Zlatni grad“. Njegov naziv „grad“ dolazi zbog njegove veličine, a u stvari predstavlja jedan od najvećih zamaka na svetu i rezidenciju koja je oslikavala moć kraljeva Bohemije i careva Svetog rimskog carstva.

Istorija ovog impozantnog kompleksa počinje još iz 9 veka. U njemu su obitavale najpoznatije istorijske ličnosti, a danas ovaj zamak čuva jedno od najskupljih dragocenosti na svetu, dragulje bohemijske krune.

Praški grad sadrži dosta zanimljivih i bitnih građevina, katedralu Svetog Vita, baziliku Svetog Đorđa, odbrambene kule, vrtove, palate, sakralne objekte. Danas je u njemu otvoreno puno muzeja kao na primer: Nacionalna galerija, muzej posvećen Češkoj istoriji, a za najmlađe Muzej igračaka. Jedan od najlepših utisaka koje ćete ponesti sa sobom je upečatljiva panorama sa njegovog vidikovca.

Karlov most

Druga nezaobilazna stanica na vašem putovanju kroz Prag je Karlov most. On premošćava reku Vltavu i povezuje Stari grad i takozvanu Malu stranu. Most je izgrađen 1357. godine i kao takav je najstariji praški most. Ideju za njegovu izgradnju dao je čovek po čijem imenu ova građevina nosi ime. U pitanju je najveći kralj Bohemije i prvi češki car Svetog rimskog carstva Karlo IV. Gradnja je počela 7.9.1357. godine u 5 sati i 31 minut. Nije šala, jer je ovo vreme dobijeno iz astroloških i numeroloških proračuna, sve sa idejom da bi most bio otporan na sve eventualne nedaće. Most krase  trideset statua svetaca, pretežno dela Ferdinanda Brokofa i Matijasa Brauna.

Mnogobrojne legende i predanja vezana su za ovaj most. Ako se nađete sa voljenom osobom na mostu, prošetajte do njegove sredine i poljubite se, po priči bi trebalo da vam donese neprolaznu i srećnu ljubav. Još jedna zanimljiva legenda glasi da ukoliko zamislite želju i dodirnete spomenik Svetog Ivana Nepomuka, a želju sačuvate u najstrožijoj tajnosti ona će vam se sigurno ispuniti. Dakle, srećna ljubav i još jedna želja, pored prelepog uživanja šetajući kroz most su sasvim dovoljni razlozi da mu posvetite svoju pažnju.

Astronomski Sat

Ova zaista neobična turistička atrakcija uvek okuplja i zadržava svoje goste, bar na svaki puni sat. Naime u to vreme se otvaraju plavi prozori iz kojih se mogu videti 12 apostola, koji uz kružno kretanje i zvuk zvonjave skupljaju simpatije trenutnih gostiju. Astronomska kula je sagrađena 1338. godine, dok je ovaj neobičan sat izgrađen nešto kasnije, tačnije početkom 15. veka.

Astronomski sat
Astronomski sat

Ukusi Praga

Ono po čemu je danas posebno poznat Prag su pivo i kobasice. Šetajući gradom naićićete na mnogobrojne tezge, kafiće pabove. Češka po nekim proračunima prevazilazi Nemačku po količini konzumiranja piva. Kako god, proizvodnja ovog napitka je maksimalno usavršena. Izbor piva je zaista ogroman, a razlika u ukusu, boji, aromi tera čak i one neljubitelje piva da u Pragu promene tu svoju vrelinu ili manu. Još jedan napitak kojim se Česi ponose je Beherovka, svojevrsna liker-rakija. U početku se koristila kao lek protiv kašlja, a danas je prerasla u nacionalno piće.

I šta još

Prevoz funkcioniše savršeno i vrlo lako možete doći do kojeg god dela grada. U prvom turističkom info centru dobićete besplatnu mapu grada sa tačkama od interesovanja. Napomenimo da tramvaji uvek imaju prednost, čak i ako se nalazite na pešačkom prelazu. Obratite pažnju kada birate menjačnicu, jer ima onih lukavih koji će vam naplatiti po znatno nepovoljnom kursu.

Ovim tekstom smo samo dotakli znamenitosti Praga, a na vama je da dalje planirate izazov. Spomenimo da je Prag lep u svim godišnjim dobima, a posebno zimi. Zato iskreno preporučujemo da ga posetite tokom novogodišnjih praznika, a za putovanje preporučujemo agenciju Fungroup http://fungroup.rs/ sa kojima smo imali veoma dobra iskustva. Stvorite još jednu lepu uspomenu za dugi niz godina!

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

Dodaj komentar

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.