Rečnik građevinskih pojmova – značenje i primena

Oni koji se tek priključuju svetu građevinske industrije, ali i oni koji su već dugo njen deo, često ni sami ne mogu da se snađu u svetu stručnih pojmova. Kao i svaka delatnost, građevinarstvo je vrlo bogato rečima i frazama koje razumeju samo ljudi koji se njome bave.

Kako bismo Vam olakšali ovaj proces, u nastavku teksta možete da pročitate i saznate šta zapravo znače neki pojmovi i sintagme u građevinarstvu koji se često koriste u građevinskoj industriji, a za koje nam nekad treba prevod sopstvenog jezika.

Adhezija

U svetu građevinarstva često ćete čuti kako “adhezija” određenih materijala može da bude uspešna, dobro obavljena ili ipak možda sa njom postoji problem. Adhezija se odnosi na jačinu vezivanja materijala za podlogu.

Disperzivni lepak

Kada smo već kod vezivanja različitih materijala, valja pomenuti i disprezivni lepak. On se koristi za lepljenje materijala u građevinskoj industriji, u tečnom je obliku, a ima i dodatak polimera.

ETICS (DEMIT)

ETICS ćete često čuti upravo u formi skraćenice u svetu građevinarstva. Eksterna termalna izolacija kompozitnog sistema odnosi se na primenjen fabrički napravljen sistem proizvoda koji služi termalnoj izolaciji, a ima upotrebu u mnogim građevinskim projektima. Kako bi bio sistem, trebalo bi da sadrži sve neophodne elemente: malter,  lepilo, termoizolacionu ploču, elemente za pričvršćivanje, armirnu mrežicu, osnovni premaz i završni malter.

Grund

Grund se koristi za nanošenje na podloge pre ostalih završnih materijala, a pomaže dobijanju ujednačene površine jednake oboojenosti.

Glet, gletovanje

Za izraz “gletovanje” sigurno su čuli i najveći laici u svetu građevinarstva, a glet predstavlja masu koja služi poravnavanju plafona i zidova. Proces gletovanja je zaslužan za to što su u svakom stambenom objektu zidovi i plafoni ravni i glatki.

Malter – zidarski ili građevinski

Malter podrazumeva mešavinu nekoliko, ili jednog neorganskog veziva, agregata i/ili aditiva koji se koriste za zidanje. Može biti debeloslojni ili tankoslojni.

Vreme sazrevanja

Vreme sazrevanja je sintagma koja se u građevinskoj industriji koristi da označi interval između vremena kada se meša malter i vremena kada je on spreman za upotrebu. Vreme sazrevanja ili vreme obrade nekad se koristi i za proces obrade drugih materijala u građevinskoj industriji kao što su čelične konstrukcije za gradnju.

Vreme stvrdnjavanja

Određenim materijalima koji se koriste u građevinarstvu treba vremena da razviju svoju tvrdoću i snagu, te se vreme stvrdnjavanja često koristi u ovoj delatnosti da označi vreme koje je potrebno materijalu za ovaj proces.

Ekspandirani polistiren

Ekspandirani polistiren zvuči vrlo kompleksno, a u narodu je ovaj materijal poznat kao stiropor. Stiropor predstavlja termoizolacioni materijal koji se koristi za toplotne izolacije. Jedna od njegovih karakteristika je što, iako je veštački materijal, nije ni na koji način štetan po ljudsko zdravlje.

Keramika

Keramika je materijal koji je svoju svrhu našao u mnogim građevinskim projektima – od keramičkih pločica, cigle, odvodnih cevi pa sve do vatrogasnih materijala. Upotreba keramike u građevinarstvu je mnogobrojna.

PVC

PVC je polimer, tj. industrijski materijal sastavljen od manjih čestica. Ovaj izraz vezuje se za stolariju pa ćete često čuti da određena kompanija nudi usluge “PVC stolarije”. Ovo je najprodavanija stolarija na modernom, građevinskom tržištu, a najpoznatiji su nam PVC prozori i vrata koji se odlikuju čvrstinom, kvalitetom i lakom montažom.

Ključ u ruke

Izraz ,,ključ u ruke” koristi se da označi ugovor, a nekad i dogovor, kojim se izvršitelj građevinskih radova obavezuje da će obaviti sve radove potrebne za izgradnju objekta, sve do njegovog stavljanja u upotrebu. ,,Ključ u ruke” tako označava da je objekat spreman za upotrebu. Ovaj naziv je dosta popularan i u svetskim razmerama, pa se čak i u Srbiji odomaćuju strani izrazi. Investitori neretko traže ovu uslugu kao: “turnkey construction”.

Neto visina sprata

U građevinarstvu se vodi računa o svakom centimetru, a kada upotrebe izraz ,,izračunati neto visinu sprata”, građevinari misle na visinu između gornje površine poda i donje površine narednog, gornjeg sprata.

Etažno grejanje

Etažno grejanje takođe je sintagma koja se često može čuti u svakodnevnoj upotrebi. Označava objekat koji ima svoj sistem grejanja, i za razliku od centralnog grejanja, koje se odnosi na grejanje više objekata iz jednog izvora, ima svoj izvor toplotne energije.

Naravno, kao i u svakoj delatnosti, i u ovoj je rečnik pojmova skoro bezgraničan, ali smo se potrudili da navedemo što više osnovnih pojmova i na taj način Vam olakšamo dalji rad ili poznavanje ove delatnosti.

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

1 komentar

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.