Sedam činjenica koje treba znati pre početka učenja novog jezika

Dugo već želite da upišete kurs jezika? Nemate dovoljno vremena? Ili možda hrabrosti, odlučnosti? Ukoliko ste u nedoumici, pročitajte ovaj tekst. Može vam pomoći da shvatite šta da očekujete, kako lakše da se prilagodite učenju i kako da uživate u procesu.

Učenje stranog jezika

Pre nego što počnete da učite novi jezik, trebali bi da znate sledeće:

1. Ne očekujte da bude lako

Učenje nekog jezika je zahtevan proces koji podrazumeva (ukoliko želite da budete uspešni, naravno) dosta samostalnog rada sa vaše strane, dosta čitanja, pisanja, razgovora, vežbi. Budite spremni na činjenicu da ćete se ponekad osećati isfrustrirano, jer pored sveg vašeg truda stalno ćete praviti greške. Takođe, vrlo često ćete se naći na potpuno nepoznatom “terenu”, što može da učini da se osećate obeshrabreno. U takvim slučajevima ne treba zaboraviti da upravo taj napor, to mentalno naprezanje znači da ste na dobrom putu, da napredujete. Dok god vam je prijatno i lako, znajte da tapkate u mestu.

Takođe, treba imati na umu i činjenicu da, bez obzira koliko vam je teško na početku, ulazite u jedan novi stepen svog obrazovanja koji će vam proširiti horizonte i omogućiti vam da opštite sa svetom na jedan potpuno novi način.

2. Definišite svoje ciljeve

Ne treba očekivati od vašeg profesora da to uradi umesto vas. Profesor može da vam da savet ili uputstvo, ali niko ne može bolje od vas da zna šta je ono što želite i ne čemu treba najviše raditi. Ovde takođe treba napomenuti da mnogi učenici smatraju da je samo dovoljno to što pohađaju neki kurs i što im je sve jasno na času da bi naučili jezik. Međutim, profesor je samo tu da vas vodi kroz gradivo. On vam objašnjava to što treba da savladate, ali vi ste oni koji treba kod kuće da zagreju stolicu i ponove ono što ste radili na času. Samo tako ćete ostvariti napredak.

Što se tiče vaših ciljeva, treba ih saopštiti bez oklevanja profesoru, kako bi prilagodio nastavu vama. Ukoliko, na primer, želite samo da savladate jezik toliko da možete da se sporazumevate u svakodnevnom životu u novoj zemlji, onda je potpuno OK naučiti samo osnove. Vrlo je bitno da u takvim slučajevima ne izgubite dragoceno vreme i novac učeći jezičke finese koje nisu relevantne za vas i koje vas mogu potpuno obeshrabriti.

3. Samostalno učenje jezika (bez profesora) je iluzorno

Postoji bezbroj programa, knjiga, CD-ova koji nude samostalno učenje nekog jezika (bez profesora, da ne bude zabune). Treba znati da se jezik ne može naučiti bez kombinacije prenosa znanja (inputa), učenja, vežbanja, povratne informacije i stalnog obnavljanja. To predstavlja stubove učenja svakog jezika. Najveći problem prilikog samostalnog učenja je nedostatak motivacije, kao i moguće zavaravanje samog sebe da imate nešto bitnije da uradite i vreme predviđeno za čas potrošite na druge stvari.

4. Što pre shvatite da treba stalno ponavljati, to bolje

Ponavljanje je ključ učenja jezika. Iako zvuči pomalo staromodno i glupo, ne može se izbeći. Ako mislite da ćete naučiti, prihvatiti i početi da upotrebljavate neku novu reč ili frazu samo zato što ste je čuli, onda ste u zabludi. Naš mozak ne funkcioniše tako. Da biste informacije iz kratkoročnog pamćenja “prebacili” u dugoročno, potrebna je vežba i puno ponavljanja.

Kako funkcioniše naš mozak slikovito? Zamislite da se nalazite u gustoj šumi. Ako želite da prvi put prođete kroz šumu, mnogo ćete se namučiti. Treba rasčistiti granje, žbunje, provući se nekako do izlaza. Drugi put je tu već staza. Treći put utaban put. A koliko rada do brzog autoputa? Tako rade naši neuroni. Prepoznaju put, vezu, mnogo brže funkcionišu onda kada je uloženo mnogo truda.
Možda ova metafora nije bila baš najbolja, ali će vam pomoći da shvatite koliko je ponavljanje neophodno.

5. Male “porcije” svakodnevnog učenja učiniće čudo

Možda je i ovde zanimljivo napraviti neku analogiju. Recimo sa teretanom, ili vežbanjem. Mnogo je efektivnije vežbati 20 minuta svakodnevno nego jednom nedeljno 90 minuta. Ili, setite se kada ste išli u školu. Koliko je bilo lakše naučiti samo jednu lekciju ili deo lekcije u odnosu na pripremu za kontrolni ili pismeni (naročito ako ste bili kampanjci).

Zato je bitno da svakodnevno radite po malo, koliko stignete. Zato što ćete početi polako da odustajete ukoliko vam se nagomila previše informacija koje treba da savladate. Mnogi učenici počinju da se se pribojavaju sledećeg časa jer su nepripremljeni i više ne mogu da prate tok predavanja i počinju polako da propuštaju časove, da bi na kraju prestali potpuno da pohađaju kurs. Zato iskoristite maksimalno svoje vreme u toku dana, prelistajte svesku, uradite makar jedno vežbanje, slušajte muziku ili CD u prevozu, odgledajte film bez prevoda.

6. Učinite da vam bude zabavno i prijatno, ali i nagradite sebe

Svi se mi negde vodimo zadovoljstvom. Ako ćete provesti puno sati u nekom procesu, onda neka bolje bude zabavno. Ne u smislu kao kada, na primer, gledate komediju, već u smislu osećanja zadovoljstva kao kad ste poptuno posvećeni nekoj aktivnosti. To naročito možete prirediti samom sebi u trenucima kada samostalno učite kod kuće. Tada se možete fokusirati na delove koji vam naročito pričinjavaju zadovoljstvo, koje mnogo više volite od drugih, koje vas stimulišu i motivišu.
Takođe, ni nagrada kojom ćete se počastiti nije ona vrsta nagrade kao, recimo, kada poželite da se častite parčetom torte (mada ni to nije loša ideja). Nagrada prilikom učenja jezika je da iskoristite znanje koje ste stekli i osetite se privilegovano zbog toga. Recimo, pridružite se nekoj chat grupi na internetu i budete ponosni na sebe što možete na datom jeziku da iskažete ono što mislite. Poenta je u tome da sami stvarate situacije u kojima ćete se osećati ispunjeno i dobro.

7. Nećete više gledati na svet istim očima

Kada uložite veliki trud i napor, i posle mnogo čitanja, pisanja, vežbanja, ponavljanja, napokon progovorite tečno, osetićete veliko zadovoljstvo zbog svog napornog rada koji ste uložili. Između ostalog, da citiramo velikog japanskog pisca Haruki Murakamija, koji kaže da znanje novog jezika daje

“pasoš vašoj duši da nesmetano putuje van nacionalnih granica”.

Otvoriće vam se nove pespektive drugih kultura, podneblja, povezaćete se sa ljudima koje nikada pre ne biste upoznali. Jednom rečju, stvoriće se mnoge nove mogućnosti kojima poznavanje novog jezika može da obogati život.

Pa onda, vredi pokušati, zar ne?

Za još konkretnih detalja pogledajte stranu privatni časovi engleskog jezika u Beogradu.

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

komentara

Zaštita: *

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.