Pet dobrih razloga da više čitamo knjige

Piše:  Ana Todorović-Radetić

Da li je uopšte potrebno diskutovati o prednostima čitanja knjiga? Uglavnom bi se svi složili kako je čitanje jedna od najboljih vanvremenskih aktivnosti koja se ne dovodi u pitanje. A koliko zapravo čitamo? Koliko puta opravdavamo sebe kako nemamo vremena za čitanje? Jedna kineska poslovica kaže: “Tri dana nemoj čitati knjige i tvoje će reči izgubiti lepotu”, a Konfučije je rekao: “Bez obzira na to koliko ste zaposleni, uvek morate naći vremena za čitanje ili ćete ostati neuki”.

Čitanje knjiga

U narednom tekstu navodimo neke od glavnih prednosti čitanja knjiga: 

1.      Čitanje vežba mozak

Jedan od najstarijih klišea koji se mogu čuti o čitanju je da je čitanje “vežba za mozak”, ali samo zato što je kliše ne znači i da je netačno.  Mentalna vežba je podjednako važna kao i fizička vežba, i poput našeg tela, i našem mozgu je potrebna svakodnevna vežba da bi ostao u kondiciji. Međutim, vrlo često ne dajemo primat vežbama uma koliko vežbama tela. Umesto toga, gubimo vreme uz televiziju ili na internetu, pitajući se zašto nam je toliko teško da smislimo nove i kreativne ideje.

Čitanje samo 30 minuta dnevno (misli se na knjige, ne blogove) vežba moždane mišiće. Čini da razmišljamo,  maštamo, koristimo asocijacije. Treba shvatiti ideje dok čitamo knjigu, rezonovati, i kao i kod drugih vežbi, što se više trenira, to su i rezultati bolji.

2.      Čitanje vodi do bolje koncentracije

“Mislim da je televizija veoma edukativna. Kad god neko upali TV, ja odem u drugu sobu i počnem da čitam knjigu.” Graučo Marks

Živimo u vreme informacionih tehnologija. Brz tempo života gde smo svi okruženi raznim spravama, uređajima i aparatima nes neumoljivo zatrpava novim tekstovima, podacima, statusima, oglasima i svim vrstama informacija koje ne možemo ni da obradimo ni da “svarimo”. To može biti veoma opterećujuće, ali postoji jednostavno rešenje. Isključite TV. Isključite kompjuter. Uzmite knjigu. Koncentrišite se.

Televizija nas čini pasivnim posmatračima tuđih života i iskustava. Veoma često izgubimo i više od pola sata samo menjajući kanale… Knjige zahtevaju aktivno učešće i koncentraciju – potpuno okupiraju naše misli. Potreban je napor pročitati reči, shvatiti šta znače i zašto su napisane na takav način. Dok se čita stvaraju se slike u glavi, formira se mišljenje o nečemu. Koristi se kritičko mišljenje i logika da se obrade podaci, da se razumeju koncepti i ideje koje autor prenosi čitaocima. I naravno, što je više mozak istreniran da se koncentriše, to biva sve lakše i lakše. Čitanje vodi do bolje koncentracije, a bolja koncentracija vodi do jasnijeg razmišljanja.

3.      Čitanje smanjuje stres i pomaže da se bolje spava

“I samo saznanje da te na kraju dana čeka dobra knjiga čini dan veselijim.” – Ketlin Noris

Istraživanja su pokazala da je čitanje ubedljivo najbolji način za opuštanje. Čak je bolje od aktivnosti kao što su slušanje muzike ili šetnja. Omogućavanje mozgu da se koncentriše i pobegne u svet književnosti olakšava tenziju u ostatku tela. Nedavne studije su pokazale da je potrebno samo 6 minuta čitanja da uspori rad srca i smanji napetost u mišićima. Ista studija pokazuje da je to “više od pukog odvlačenja pažnje, već aktivno učešće mašte, pošto reči na štampanom papiru stimulišu kreativnost i čine da se uđe u ono što je u osnovi promenjeno stanje svesti.”

(izvor: http://www.telegraph.co.uk/health/healthnews/5070874/Reading-can-help-reduce-stress.htm)

Kada je u pitanju spavanje, umesto gledanja TV-a ili pregledavanja statusa na Facebook-u ili Twitter-u pre odlaska u krevet, probajte da čitate knjigu. Time mozak dobija šansu da se opusti i odluta. Ukoliko smo opušteniji pre nego što ugasimo svetlo, mnogo je veća verovatnoća da ćemo se lepo naspavati i probuditi odmorni.

4.      Čitanje poboljšava samopouzdanje i uči nas boljoj komunikaciji

“Čitanje dobrih knjiga je poput razgovora sa najboljim umovima prošlih vremena.” Rene Dekart

Jedan od propratnih efekata čitanja puno knjiga je da ćemo raspolagati prilično velikim vokabularom. Što više čitamo, to se i vokabular povećava eksponencijalno. Reči pospešuju kreativnost – čim baratamo sa više reči, bićemo i bolji u komunikaciji. Kada smo sposobni da bolje prenesemo svoja razmišljanja i ideje, onda imamo i više poverenja u svoje ideje, a to je osnova za naš dalji razvoj.

5.      Čitanje povećava našu bazu znanja

“Više vrednih ideja se može naći u najmanjoj knjižari nego u čitavoj istoriji televizije”. – Endrju Ros

Čitanje pruža doživotno obrazovanje i neutoljivu glad za znanjem. Knjige su prozor u svet – prikazi u različite kulture, u sadašnjost, prošlost i budućnost, uobličeni rečima i mislima autora, a začinjeni njihovom maštom. U njima se može naći neiscrpan izvor informacija iz najrazličitijih oblasti. Što više znamo, to ćemo moći i više da pružimo sebi i drugima. Bolje ćemo komunicirati, brže razmišljati i efikasnije rešavati probleme. U bilo kom kreativnom polju, ove veštine su prilično korisne.

Pored toga što čitanje ima pozitivan uticaj na zdravlje, psihu i kreativne veštine, takođe je i zabavno. Trideset minuta dnevno, isključite sve osim mozga i videćete kako ćete se bolje osećati.

Međutim, jako je bitno i kakve knjige čitamo i na koji način to radimo. Zato je koristan citat Ventvorta Dilona, engleskog pesnika: “Birajte pisca, kao što biste birali prijatelja”.

Ana Todorović Radetić

Objavila Ana Todorović-Radetić. Ana je vlasnica prevodilačke agencije Libra, Prevodioci.co.rs. Diplomirani je filolog za engleski jezik i književnost. Autorka je romana „Cvetovi agave“. Višegodišnje iskustvo na projektima prevođenja.
Na Twitter-u kao @Prevodioci.

1 komentar

Zaštita: *

  • SJAJNO , gospođo RADETIĆ…!!!
    NASTAVITE VAŠU PLEMENITU MISIJU…!!!
    JUST FORWARD…!!!
    S POŠTOVANJEM,
    SRDAČAN POZDRAV !!!

    TWIGGY-LOZNICA

Kontakti

Za svaku dodatnu informaciju oko procene prevoda, roka i cene:

Prevodilačka agencija Libra

Telefon: 065 36 70 320

Mejl: prevodiocibg@gmail.com.

Preporuka za čitanje:

Sarađujmo uz našu email listu:

Prijava
Loading

Nastavimo druženje na Fejsbuku:

Da li smo opravdali vašu pažnju?

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.